Yhteystiedot

Yritys Oy
Katuosoite 1 A 2
00100 Helsinki

Puh: 09 - 123 4567
Fax: 09 - 123 4568

 Islanninhevosista (lähde,vikipedia) :

 

Säkäkorkeudeltaan islanninhevonen on suhteellisen pieni (ihannekorkeus 135–145 cm), mutta kokoonsa nähden se on hyvin vahva, eikä sitä ponikokoisuudesta huolimatta lueta poni- vaan hevosroduksi muun muassa tyypillisistä poneista poikkeavan rakenteensa vuoksi. Normaalikokoinen aikuinenkin pystyy hyvin ratsastamaan islanninhevosella. Tyypillinen islanninhevonen kantaa noin 100 kg painon ja vetää kaksi kertaa oman painonsa verran. Ulkomuodoltaan islanninhevoset ovat vankkoja, joskin jalostuksessa tavoitellaan yhä urheilullisempaa ja kevyempää rakennetta.

Islanninhevosilla on paksu, tuuhea ja pitkä karva sekä pitkät, tuuheat jouhet. Värivaihtelua on paljon: eräitä kirjavuusgeenejä (sabino ja frame overo) sekä tiikerinkirjavuutta lukuun ottamatta rodussa esiintyy lähes kaikkia tunnettuja värigeenejä. Kaikki värit hyväksytään, ja perus- ja erikoisvärejä ja niiden eri sävyjä ja yhdistelmiä on kymmenittäin. Koska islanninhevosia on kotimaassaan varsinkin historiallisesti pidetty paljon laiduntamassa vapaana yhteislaumoissa, monenkirjavat värit ovat auttaneet omistajaa löytämään laumasta nopeasti oman hevosensa.Niinpä monenlaiset, usein näyttävät värit ovatkin islanninhevosten omistajille yhä suorastaan ylpeyden aihe.

 

Islanninhevosten erikoispiirteisiin lukeutuvat ylimääräiset ratsastajalle mukavat askellajit töltti ja passi. Islanninhevosilla on tölttiin ja mahdollisesti myös passiin yleensä vahvat luontaiset taipumukset, ja ne liikkuvat näissä askellajeissa varsasta saakka myös vapaana ollessaan, joskin askellajeja pystytään koulutuksella ja ratsastuksella sekä parantamaan että huonontamaan.

Töltti on nelitahtinen, tasainen askellaji, jossa hevosen jalat liikkuvat samassa järjestyksessä kuin käynnissä. Töltissä hevonen kulkee koottuna ja pää korkealla ja astuu takajaloillaan hyvin alleen. Tempo voi vaihdella kävelyvauhdista aina laukan nopeuteen saakka. Töltti on ratsastajalle ja hevoselle erittäin tasaista ja mukavaa menoa.

Passi on kaksitahtinen, laukkaa nopeampi, vauhdikas askellaji, jossa saman puolen jalat liikkuvat samanaikaisesti samaan suuntaan, ja jossa on liitovaihe. Passi on islanninhevosilla tölttiä harvinaisempaa. Hidasta passia, jossa ei ole liitovaihetta, ei hevosilta toivota, ja sitä kutsutaankin halventavasti possupassiksi.

Kaikki islanninhevoset eivät osaa erikoisaskellajeista molempia tai kumpaakaan. Vain tölttäävää hevosta kutsutaan nelikäyntihevoseksi, ja sekä töltin että passin osaavaa taas viisikäyntihevoseksi. Vain normaalit askellajit (käynnin, ravin ja laukan) hallitsevat islanninhevoset eivät ole toivottuja, ja ne karsitaankin jalostuksesta. Joillakin islanninhevosilla tölttitaipumukset puolestaan ovat niin vahvat, että ne vapaanakin liikkuessaan tölttäävät ravaamisen sijasta ja niitä voi olla vaikea saada lainkaan ravaamaan.

Islanninhevoset ovat maastovarmuutensa ansiosta mainioita vaellusratsuja. Etenkin kotimaassaan Islannissa kasvaneet hevoset ovat tottuneet liikkumaan ympäri vuoden vaihtelevassa ja hankalassa maastossa ja ovat erityisen varmajalkaisia.

Vaikka islanninhevoset ovat kuin luotuja vaellushevosiksi ja maastoratsuiksi, niitä näkee yhä useammin myös koulu- ja esteradoilla. Islanninhevosesta on tullut suosittu harrastehevonen niin aikuisille kuin nuorillekin sopivan kokonsa ja monipuolisuutensa ansiosta.

Jörfi & Saila

Rispa

Leiriläisiä ;)

 

Tauolla.

 

Yövaellukselta palattu.

 

 

 

 

 

Rispa ja Saila

Eydis ja Saila

 

 

 

 

Hauhon hevospäivillä 2012, yläk. rotuesittelyssä: Amerikanminiatyyrit: Lizzy ja Rosie+pieni esittäjä, Aaro 4 vuotta !

 

Miniatyyrihevosista  (isoa koiraakin pienemmät!):

Minihevosten historia alkaa 1650-luvun Keski-Eurooppalaisista hoveista, joissa pieniä hevosia kasvatettiin lemmikeiksi aatelisille ja kuninkaallisille.Ensimmäiset merkinnät pienten hevosten olemassaolosta on tiettävästi tehty Ranskassa, jossa silloin hallitsi King Louis XIV. Versailles'n linnaa asuttanut kuningas oli kiinnostunut erikoisista eläimistä ja hän oli koonnut itselleen eläintarhan, johon oli hankittu harvinaisempia eläimiä - muunmuassa pikkuriikkisiä hevosia.

Minihevosrotuja on kolme:

-Amerikan miniatyyrihevonen
-Eurooppalainen miniatyyrihevonen
(= amerikan miniatyyrihevosen ja mm. shetlanninponin risteytys)

-Falabella eli argentiinalainen minihevonen

 

Amerikkalainen vai eurooppalainen miniatyyrihevonen?

Amerikan minihevonen on minihevosroduista monelle "se ainoa oikea", siro ja elegantti pieni hevonen ison hevosen mittasuhtein.

Eurooppalaiset minihevoset ovat monesti ponimaisempia ja raskasrakenteisempia, sekä luonne-erojakin saattaa esiintyä. Verenperintönä täyseurooppalaisilla mineillä voi olla tietty "ponimainen pilke" silmäkulmassa, kun taas amerikan minihevosille luontaista on nöyrä, "hevosmainen" luonne. Luonnollisesti molempien rotujen vaatima hoito ja tilantarve ovat samat.

Monet eurooppalaisista mineistä omaavat nykyään vähintään puolet amerikkalaista verta. Tämä näkyy myös niiden rakenteessa. Ennen risteytysvarsoja näiden kahden rodun rakenne-ero oli selkeästi nähtävissä, nyt se alkaa jo laadukkaimpien eurooppalaisten yksilöiden tasolla olla häilyvä.

Hintahaitari eurooppalaista minihevosta hankkiessa on karkeasti 2000-4000 euroa (mini, jossa 50% tai enemmän amerikkalaista verta sijoittuu hintahaitarin korkeammalle puolelle).

Amerikkalaisten minihevosten hinnat alkavat maahantuotuina 4000 eurosta eikä hintakatto tule ihan heti vastaan. Siitoskäyttöön soveltuvien amerikkalaisten tammojen hinnat alkavat 5000 eurosta (+maahantuonti), ja jalostusoriit ovat tätä hintavampia.Pääsääntöisesti tammat ovat arvokkaampia kuin ruunat tai oriit, ja jalostuseläimet maksavat enemmän kuin "lemmikkitasoiset" yksilöt.

Roturekisterit

Valitettavan monella on jostain syystä virheellinen käsitys, jonka mukaan minihevosilla ei ole rekisteripapereita tai niiden rekisteröinti on vähintäänkin epäselvää.Tämä ei missään mielessä pidä paikkaansa! Minihevonen ei ole minihevonen ilman rekisteröintiä asianmukaiseen minihevosrekisteriin! Älä siis osta paperitonta pikkuponia "minihevosena".

AMERIKAN MINIHEVOSET

Alle 34" (86,36cm) amerikan minihevoset rekisteröidään aina Yhdysvaltoihin, rodun kattojärjestöön American Miniature Horse Associationiin eli AMHA:an riippumatta siitä, missä maassa ne ovat syntyneet. Ylikorkeat, eli 86,7cm - 96,5cm, amerikan minit pääsevät American Miniature Horse Registryyn eli AMHR:ään, eli niiden rekisteröinti hoituu myös Yhdysvalloista käsin.

EUROOPPALAISET MINIHEVOSET

Eurooppalaisten minihevosten rekisteröinti ei ole ihan niin yksioikoista kuin amerikan serkkujensa. Englannissa, Hollannissa ja Tanskassa on omat minihevosyhdistyksensä ja roturekisterit, joihin kirjoille pääsevät kaikki ko. maissa jo samaan rekisteriin merkityistä vanhemmista syntyvät varsat. Muissa maissa syntyvät varsat saa rekisteröityä Englannista käsin toimivaan International Miniature Horse & Pony Societyyn (IMHPS). Sinne rekisteröidään siis myös Suomessa syntyneet eurooppalaiset minihevoset.

Lähde: Northern Sky Miniatyres


 

Gina ja pieni hoitaja.

Eydis

Eydis

 

Pieni ratsastaja;)

 

Asterix

 

Blundur

 

Rispa ja varsa, (Starhill Stable)

Eydis

 

Yläkuvissa pikku-Lizzymme juuri syntyneenä, vielä kasvattajan luona Saksassa.Kuva:RH Stall. Alakuvassa jo vuoden ikään ehtinyt Lizzy koto-Suomessa.